Ste grafikom „na voľnej nohe“? Viete, kde si hľadať prácu?

Si grafikom „na voľnej nohe“ a chcel by si si zarobiť prostredníctvom internetu? Už na úvod treba povedať, že v dnešnej dobe existuje niekoľko druhov grafikov, pričom každý z nich musí mať potrebné znalosti i teoretické vedomosti, bez ktorých by v danom obore nemohol fungovať. Pre niekoho je grafik len človek, ktorý vie vytvoriť vizitku, pre iného zase niekto, kto navrhuje internetové stránky, prípadne upravuje fotografie. Ak sa aj vy venujete počítačovej grafike, no stále ste nenašli vysnívanú prácu, v tomto článku nájdete zoznam portálov, ktoré sú vhodné pre začiatočníkov, ale i profesionálov!

Všeobecné pracovné portály

Ak sa grafike začínate len venovať, vašim prvoradým cieľom je získanie pozitívnych referencií a praktických skúseností. Ideálnym miesto pre váš „štart“ by bolo grafické štúdio, kde získate prax od profesionálov, a to úplne zadarmo. Najznámejšie slovenské pracovné portály sú jednoznačne profesia.sk, praca.sk, istp.sk, český pracovný portál profesia.cz a zahraničný pracovný portál indeed.com.  Ide pochopiteľne len o niektoré portály ponúkajúce pracovné ponuky, pričom sú zväčša zamerané na hľadanie pozícií na plný, resp. čiastočný úväzok. Niekedy je dokonca možné nájsť aj prácu, ktorú by ste mohli vykonávať z domu, čiže externou formou spolupráce.

Pracovné portály pre ITečkarov

Hovorí sa, že všetky cesty môžu viesť do IT oboru, pričom nezáleží na tom, či ste samouk, absolvent školenia, kurzu, strednej alebo vysokej školy. Je len na vás, ktorú cestu si vyberiete a koľko úsilia vynaložíte, aby ste sa raz stali IT odborníkom, prípadne grafikom. Medzi pracovné portály, ktoré sú zamerané práve na ponuku prác v oblasti informatiky patria: it-kariera.skinformatici.skrobime.it, itjobs.cz, uxjobs.cz atď. Webový portál grafika.sk sa už podľa samotného názvu venuje témami z oblasti grafiky, rôznymi trendmi, recenziami, podujatiami a v konečnom dôsledku i samotnej práci.

Ak pôsobíte v susednom Česku, medzi najznámejšie pracovné portály v oblasti informatiky patria: grafika.cz, designjob.cz, designportal.cz či server pixel.cz o natáčaní a post produkcií videa. Pracovný portál startupjobs.cz je miesto, kde startupy a skvelé firmy hľadajú výnimočných ľudí s ambíciami a víziou! 

Hľadáte zákazky? Žiadny problém!

Ak ste si už vybudovali takpovediac „zázemie“, asi sa pýtate, čo ďalej? Kde získať prvé platené zákazky? Jeden z najznámejších webových portálov je webtrh.cz, no treba dať pozor, aby ste nepracovali zadarmo! Pamätajte, že toto riziko platí aj v prípade rôznych facebookových skupín, ktoré si spomenieme v ďalšej časti článku. Z tohto dôvodu doporučujem, ak si klienta vopred overíte, prípadne mu predáte finálne súbory až po zaplatení a pri väčších projektoch si necháte zaplatiť zálohu vopred.

Nakresli.to je portál, ktorý je snáď jediný na Slovensku zameraný na grafické a dizajnérske práce. Princíp funguje jednoducho: zadávateľ zadá zákazku, ktorá je spoplatnená províznym systémom (platí len pri garantovaných projektoch). Web je prehľadne rozdelený do jednotlivých kategórií: 3D grafika, rendering, DTP grafika, vektory, gimp, hardvér, illustrator, kryptografia, kryptomeny.

Nakoduj.to je portál zameraný predovšetkým pre programátorské, ale i grafické práce. Web je taktiež prehľadne rozdelený do jednotlivých kategórií: .NET, 3D grafika, rendering, administrácia webu, adwords, etarget, PPC reklama, AJAX, android.  Dizajn webového portálu je v podstate rovnaký ako toho predchádzajúceho, keďže ich oba vlastní rovnaká spoločnosť. 

Zaujímavá možnosť zárobku – súťažou!

Ste začiatočníkom, chceli by ste získať nové skúsenosti a okrem toho si aj zarobiť? Súťaže, ktoré nájdete na mnohých portáloch, sú zamerané predovšetkým na tvorbu log, vizitiek alebo webdesignu. Ako už bolo spomenuté, na svoje si prídu najmä začínajúci grafici, ktorí chcú nabrať praktické zručnosti, pozitívne referencie od klientov, ba dokonca získať kontakty, ktoré sú kľúčom k úspechu! Odmenu však dostane len víťaz súťaže, čiže na tento fakt netreba zabúdať. Bohužiaľ, na Slovensku neexistujú súťažné portály pre grafikov, no u našich českých susedov našťastie áno: Medzi tie najznámejšie patria: topdesigner.cz, logopro.cz, designturnaj.cz či mydesigners.cz.

Jednorazové ponuky stoja za vyskúšanie!

Mikropráce, resp. jednorazové ponuky práce sú ideálnym riešením pre nezamestnaných, študentov alebo začiatočníkov, ktorí si chcú privyrobiť a získať pozitívne hodnotenie od zadávateľov práce. Zväčša ide o jednoduché práce, ktoré vám nezaberú príliš veľa času, no aj napriek tomu sa oplatí zarobiť si takýmto spôsobom. Nikdy neviete, či si vás zadávateľ práce neobľúbi natoľko, že vám časom poskytne čiastočný alebo plný úväzok, tak prečo to neskúsiť? Medzi najobľúbenejšie slovenské portály patria: jaspravim.sk, microjob.sk a české portály patria:  jaudelam.cz, mikroprace.czeasytask.cz či stovkomat.cz. Ak ovládate anglický jazyk, určite navštívte portál  fiverr.com.

Profesionálni grafici na jednom mieste!

Ak patríte medzi profesionálov, existujú portály, ktoré umožňujú vytvorenie svojho vlastného profilu. Čo to znamená? Vyplníte vaše osobné údaje, referencie a ceny, a môžete sa spoľahnúť, že zákazky si vás nájdu „samé“. To pochopiteľne za predpokladu, že sú referencie kvalitné a ceny prijateľné. Medzi takéto portály patria chcigrafika.czwebdesigneri.cz. Ďalej existujú portály určené pre programátorov, kóderov, SEO a PPC špecialistov –  startitup.sktitans.sk, hlavicky.sk.

Dá sa to aj cez Facebook

Nie je žiadnym tajomstvom, že jedna z najobľúbenejších sociálnych sietí – Facebook, umožňuje možnosť privyrobenia. Existujú totiž facebookové skupiny, ktoré zhromažďujú množstvo ľudí, ktorí si nielen hľadajú, ale i ponúkajú prácu. Verejná skupina  ARTS práce je určená pre talentovaných študentov a ľudí, ktorí si chcú privyrobiť v oblasti marketingových, kreatívnych a produkčných oborov. Ak ste milovníkom grafiky, navštívte verejnú skupinu Grafici alebo Grafici a grafičky. Ste programátor, developer, analytik či tester? Facebookova skupina IT Jobs & Projects – Ponuky práce je určená presne pre vás! Neváhajte a využívajte aj vy výhody, ktoré vám poskytujú sociálne siete! Poznáte sociálnu sieť Linkedln? Jej hlavným benefitom je možnosť budovania vzťahov s ľuďmi z vášho odvetvia, ktorí môžu ovplyvniť váš budúci profesijný život!

Tak čo poviete, aj vy dáte prednosť niektorému z pracovných či súťažných portálov alebo skúsite šťastie na sociálnej sieti? Pamätajte, že aj tí najúspešnejší grafici začali s malými zákazkami a až postupom času získali pozitívne referencie, ktoré im pomohli dostať sa k veľkým projektom, o ktorých možno ani len nesnívali. Ukážte, že máte pre grafiku cit, nadanie, zmysel pre detail, ale i dostatok trpezlivosti!

 

 

 

Pridaj komentár